Reviews

English / Swedish

Orkesterjournalen Februari 2019

Skivrecension
A Woman's Voice

Mig veterligen första storbandsplattan från en högst etablerad vokalist, som dessvärre ändå oförskyllt har hamnat lite i skymundan. Om valfritt spår hade inkluderats i övningen Osynliga spår, skulle lyssnaren förmodligen tippat på en amerikanska med världsrykte utgiven på storbolag. Klangerna, rytmerna och harmonierna är av den kalibern.

Det är tredje gången Vivian Buczek samarbetar på skiva med Martin Sjöstedt, vars pianospel tillför mycket. Jag har hört sångerskan med det imponerande ”hänget” ett antal gånger live, blivit lika hänförd varje gång. Av hennes skivproduktioner måste denna betecknas som det definitiva mästerverket. Plattan som sägs spegla villkoren för en kvinna och mamma mitt i livet, är en spännande mix av original och förnämliga kompositioner av bland andra Butler, Shorter, Abbey Lincoln och Randy Newman (!).

Norrbotten Big Band må vara, med ett par undantag, föga namnkunniga på individbasis. Det hindrar dem inte från att samfällt leverera på topp. De låter otroligt dynamiska och synkade med fantastiska solister som Håkan Broström, Robert Nordmark och trumfantomen Johan Löfcrantz Ramsay. Det slår gnistor om fusionen mellan NBB och skånskan med den makalösa fraseringen. Vad som låter strålande i sex låtar, blir i de två resterande livetagningarna, en oemotståndlig orgie i sväng och nyanser. Martin Sjöstedt triumferar med fulländade arrangemang medan Buczek bör få inbjudan till de största festivalerna i världen.

Mats Hallberg

Orkesterjournalen Januari 2015

Releasekonsert
Palladium, Malmö

Massor med applåder och visslingar mötte Vivian när hon denna lördagskväll med sedvanlig schwung intog Palladiums scen. Mycket positivt finns att säga om denna konsert som jag tycker var ovanligt välplanerad. Bra låtar från olika håll. Både hållbara jazzstandards och eget material plus några mera populärinriktade nummer.

Martin Sjöstedt tar pianospelandet till nya höjder och visar åter att han är en av Sveriges just nu hetaste jazzpianister! Han är ju dessutom en basist av rang och inte minst en arrangör som få, detta visar han med eftertryck i kvällens mäktiga låtlista.

Vivian kom sågs och segrade. Viva Vivian!

Stig Linderoth

Läs hela

Kristianstadsbladet 2014

Skivrecension
Curiosity

Jazzsångerskan Vivian Buczek går från klarhet till klarhet. Utsökta, finessrika arrangemang ramar in Vivians skimrande vackra, varma röst som här klingar mer delikat, innerlig, mogen, trygg och hel än någonsin. Här finns tillgänglig retropop eller light -jazz med anstrykning av Carly Simon, men Buczeks grundinställning är jazzvokalistens: personligt fri i klang och frasering, uppriktigt äkta i texttolkning och uttryck.

Hon ger kärleksfulla, mångfacetterade perspektiv på kärleken. Från coolt dansanta ”Goodbye Pork Pie Hat” och scatsprudlande ”It Might As Well Be Spring” över vemodiga ”I’m Strong” till plattans mest magiska spår, den hoppfulla besvärjelsen ”Once You Love”.

Den musikaliska inramningen är suverän. Basisten Niklas Fernqvist och trummisen Johan Löfcrantz Ramsay hanterar de intrikataste kompmönster med ledigt, lustfyllt sväng. Pianisten Martin Sjöstedt och gitarristen Elias Källvik förgyller med läckra soloinsatser.

DIG Jazz 2014

Skivrecension
Curiosity

EN YPPERLIG MELODIMIX TOLKAS MED UTSÖKT JAZZKÄNSLA

Vivian Buczek har de senaste åren gjort ett rejält avstamp och blivit en av landets främsta jazzsångerskor. Jag vill verkligen kalla henne jazzsångerska då hennes musikalitet rymmer en härlig och ärlig känsla för stilens grundelement. Nu lanserar hon sig med en helt ny grupp där pianisten Martin Sjöstedt, basisten Niklas Fernqvist och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay utgör basen.

Vivian har med sin utsökta jazzkänsla satt samman en ypperlig mixture av nyskrivna melodier samt ett väl utvalt standardmaterial. Hennes personliga röst kombinerat med värmande innerlighet ger sköna vibbar oavsett vilken typ av melodier hon presenterar. Det mynnar ut i sång som berör. Vivian och trion har en ljus framtid att se fram emot.

Göran Olsson

Sundsvalls Tidning 2014

Konsert
Sundsvalls Jazzklubb

RÖSTEKVILIBRISTIK I DEN HÖGRE SKOLAN!

Om man bortser från veteranerna är det idag den yngre generationen jazzsångerskor som dominerar scenen och den allra bästa, är enligt mitt förmenande, Vivian Buczek. Det är befriande skönt att lyssna till Vivian som har lyckats stå emot alla intrycken från sina inspirationskällor och hittat sin egen formkänsla i uttrycket. Den själsliga och inlevelsefulla sången kommer direkt från hjärtat utan några som helst konstigheter eller publikfriande manér. Timing, scat, artikulation och textning sitter perfekt oavsett tempo. Allt hon gör är äkta vara.

Musikens universalredskap är pianot. Vid sidan av sitt magnifika basspel är Martin Sjöstedt också en mycket skicklig pianist vilket han visade med ackuratess. Lyhörd ackompanjatör och driven solist. Med ett elegant snärtigt anslag och fantasifullt broderande fick han hela flygeln att välljuda. Finske basisten Johnny Åman bjöd på ett tekniskt gediget basspel, både komp- som solistmässigt. Hans utmärkta samarbete med den rytmiske trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay, även aktuell som hustrummis i Kalle Moraeus aktuella TV-program, gav musiken den rätta spänsten. Trumslagare kan man likna vid burväktare i fotboll eller hockey. Håller målvakten tätt blir automatiskt utespelarna säkrare och vågar utmana. Löfcrantz är en ”burväktare” som ingjuter säkerhet. Ett perfekt komp för Vivian att luta sig mot.

Att Vivian vid sina tidigare besök på klubben varit mycket bra behöver inte påpekas men så bra som nu har hon inte varit tidigare. Tack för den svängiga uppvisningen!

Hans-Erik Bergman

Dan Backman Blogg 2014

Releasekonsert
Fasching

Känns som att det är läge för Vivian att ta ytterligare ett steg längre ut på den svenska jazzscenen nu när hon precis släppt det lysande albumet ”Curiosity”. Som sångerska lirar hon ju redan i den högre divisionen.

På skivan såväl som på Faschings scen kompas hon av Martin Sjöstedts trio (med Niklas Fernqvist och Johan Löfcrantz Ramsay). Med den äran, ska tilläggas. Noteras bör också att den mångbegåvade Sjöstedt står som arrangör för samtliga spår.

Det är en releasekonsert, en välbesökt sådan, så fokus ligger på de låtar som valts ut till albumet. Däribland välbekanta standards som ”It might as well be spring” och ”How deep is the ocean” jämsides nya angenäma bekantskaper i form av Johan Björks ”Lighthouse” och Claudia Campagnols ”I’m strong”.

Anslaget är traditionellt jazzigt med en skön känsla av 70-tal. Jag gillar stråken av smooth jazz och quiet storm och kan tänka mig att en producentgigant som Quincy Jones borde gå igång på musiken.

På Fasching sitter den eminenta Max Schultz in med skön gura som poängterar ett bluesigt och groovigt drag. Sådant finns också i Vivian Buczeks delikata jazz.

Dan Backman

Hifi & Musik 2014

Skivrecension
Curiosity

MÅNADENS SÅNGERSKA!

Det är sällan svenska sångerskor överraskar på ett positivt sätt. Vivian Buczek gör det däremot på flera vis med nya skivan "Curiosity". Där det annars alltför ofta blir en fråga om att blända med vokala tricks, låter Vivian musiken vara ledstjärnan och hon förmår dessutom förmedla texternas innebörd snarare än låta orden blott bli tonbärnade ljud. Martin Sjöstedt spelar här piano och det blir bara mer och mer tydligt att han kommer att bli vår nästa internationella jazzstjärna. Om inte för sitt suveräna musiscerande, så för sin förmåga att arrangera för olika sättningar och känslor.

Skivan är därtill suveränt inspelad med en vidöppen klang som för tankarna till amerikanska storproduktioner. Ansvariga för att skivan låter som den gör rent ljudmässigt är Roger Krieg, David Sales, Pål Svenre och Thomas Eberger som alla fyra förtjänar en separat eloge för sina insatser!!

Jönköpingsposten 2014

Skivrecension
Curiosity

Vivian Buczek har en så mjuk och elastisk röst att det finns inga begränsningar. Här gör hon musik som blandar den amerikanska sångboken med egna och nära vänners kompositioner. Allt är så raffinerat och elegant arrangerat att man närmast faller i trance. Pianisten Martin Sjöstedt gör ett hästjobb och imponerar stort. Kompet med basisten Niklas Fernqvist, trummisen Johan Löfcrantz Ramsey ger anrättningen extra spänst. Ett mjukt paket som är minst lika spännande som ett hårt.

Bo Levander

Dalademokraten 2014

Konsert

HÖGKLASSIG JAZZ MED BUCZEK

Hon kan som få äga en scen och gör det på ett sätt som verkar helt naturligt, hon är säker på det hon gör och vad hon gör och verkar behärska allt när det gäller jazzsång. När den ordlösa sången blir som ett instrument och när orden staplas i högt tempo är textning och frasering strålande och hon visar sig vara en ekvilibrist av rang.

Martin Sjöstedt är en driven pianist med stor känsla för musiken och för vokalistens behov av stöd. Niklas Fernqvist bjuder på en rad fina basslingor med sitt avslappnade och lite hängande spel. Johan Löfcrantz Ramsay är som alltid säkerheten själv bakom trummorna. Det är en upplevelse både att se och att höra honom behandla trumsetets alla delar på det självklara sätt som han kan.

Det är en trio som står för sig själv vilket tydligt märks när Vivian inte sjunger. Det e show, sång och högklassig musik!!

Lennart Götesson

Borås Tidning 2014

Konsert

ÖRONEN HÖLL PÅ ATT RAMLA AV

När vi hört henne kan vi bara önska henne lycka till på den väg hon denna kväll visade själv- genom att spegla genrens stjärngarnityr, allt suveränt med klockren tonträffning, vilt sväng och lyrisk elegans. Vivian har nu fullgott sällskap av senaste storartade Jan Johansson-pristagaren pianisten Martin Sjöstedt som likaså är ett musikaliskt fenomen med fulländad teknik, liksom Niklas Fernqvist på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor där alla perfekt avlyssnar varandra och sångerskan.

En storartad kväll blev det, och vad gäller sången var det som att första gången höra Monica Zetterlund. En fantastisk karriär har inletts!!

Rolf Haglund

Bohuslänningen 2014

Konsert

EN LEENDE BUCZEK VÄRMDE PUBLIKEN

Vivian Buczek har sjungit med storheter som Bengt Hallberg och hon har en naturlig och avslappnad scennärvaro som framförallt utstrålar glädje och lust till musiken. Martin Sjöstedt på piano och Fender Rhodes spelade fint ihop med Buczek och de låtar som han spelade helt eller delvis på Rhodes passade Buczeks röst särskilt väl.

De låtar som gruppen framförde spelades ofta i intressanta arrangemang, bland annat hörde vi en minnesvärd version av Cherokee med groove-feel fint arrangerad av Sjöstedt. Buczek sjöng Chick Coreas komposition You’re Everything med precision, och vilket himmelrike det var att höra henne sjunga denna ganska svårsjungna låt!

Sunniva Brynnel

Corren Oktober 2012

Intervju

"Nya albumet "Live at the Palladium" är nu inte inspelat på någon av de anrika scenerna i London eller i Hollywood. Vivians Palladium finns i hemstaden Malmö. Men repertoaren är de stora estradernas. Låtar en gång lanserade av superstjärnor som Duke Ellington, Frank Sinatra och Nat King Cole. Men här presenterade/arrangerade på ett nytt och friskt sätt. Till exempel görs klassikern "Tea for two" delvis i ett furiöst tempo med ett sanslöst solo på sordinerad trumpet av Peter Asplund."

Lollo Asplund

Läs hela

Orkester Journalen September 2012

Skivrecension
Live at the Palladium

"Det rör sig alltså om en liveinspelning och det med ett ljud som är nära nog perfekt. Vivian och hennes vänner i Claes Cronas trio och gäster har tillsammans valt ut ett gäng låtar som man inte hör så ofta numera. Man har klätt dom i lite finurliga och ibland harmoniskt spännande dräkter som får mig som lyssnare att spetsa öronen lite extra inför varje spår."

Stig Linderoth

Läs hela

Musikindustrin.se September 2012

Skivrecension
Live at the Palladium

"Billy Strayhorns mästerverk Lush Life vårdas ömt och sången imponerar stort. Claes Cronas välvalda bakgrundstoner ger läckert stöd. En jazzrysare är Gigi Gryces Social Call där Crona är ensam musiker. Här visar Vivian Buczek vilken fantastisk jazzuppfattning hon besitter. Skall hon bli vår nästa jazzdrottning?"

Läs hela

Bloggen Rosenrasande September 2012

Konsert
Vivian Buczek och Peter Asplund med Claes Crona Trio

VIVIAN BUCZEK RÖSTEN OCH HUMORN O EN SUVERÄN TRIO

"Så nu har jag i rubriken sagt att Vivian Buczek och Claes Cronas Trio var en höjdare. Kvällens spelning på Etablissemanget Södra Teatern gjordes inför fullsatt restaurang. Hörde att hon gjort så bra i från sig på Berwaldhallen i lördagens spelning att många tog chansen att höra henne igen."

Anna Skåner

Läs hela

DIG Jazz September 2012

Intervju

SÅNGERSKA MED HÄRLIG JAZZFEELING

"En med fog alltmer uppmärksammad jazzsångerska är Malmötjejen Vivian Buzcek. Hon har de senaste åren hörts med mindre formationer, storband och med gästande internationella instrumentalister. För många är hon än så länge en relativt okänd artist. Något som föranleder en intervju för att få ett bredare perspektiv på hennes bakgrund och förehavanden. Aktuellt är att Vivians nya skiva släpps 17 september på Mosebacke i Stockholm."

Göran Olsson

Läs hela

News from Latin America and Europa (blog) September 2012

Releasekonsert
Live at the Palladium

"Vivian Buczek är en underbar sångerska. Hon har arbetat med stora internationella artister som Clark Terry, Barbara Hendrick, Toots Thielemans och svenska och danska artister. Peter Asplund är jazztrumpetare, sångare och kompositör och Claes Crona Trio, en fantastisk grupp. Det var en underbar konsert."

Läs hela

Sundsvalls Tidning Maj 2012

Skivrecension
Live at the Palladium

"Vivians sångkonst tillhör den högre skolan. Hennes sång framförs utan tillgjordheter och konstlade manér med fin välartikulerad frasering och äkta känsla, rytmiskt välbalanserat med elegant timing. Man känner direkt auran från Vivians främsta inspirationskällor, Ella Fitzgerald och Anita O´Day."

Hans-Erik Bergman

Läs hela

DIG Jazz 2012

Skivrecension
Live at the Palladium

"Billy Strayhorns unika skapelse, den svårsjungna Lush Life vårdas ömt. Vivians stämma skapar här en intimt intagande sfär. Läckert stöd får hon av Claes välvalda bakgrundstoner. En jazzrysare är Gigi Gryces Social Call där Claes är ensam musiker. Här visar Vivian vilken fantastisk jazzuppfattning hon besitter. Skall hon bli vår nästa sjungande jazzdrottning kan man med fog fråga sig? Hon är en mycket stark kandidat till att inta Monica Zetterlunds obesatta piedestal."

Göran Olsson

Läs hela

Orkester Journalen Oktober 2011

Konsert
Vivian Buczek och Peter Asplund med Claes Crona Trio

THREE OF A KIND - AND MIND

"Vivian vågade djärvt sig på krävande klassiker som Billy Strayhorns Lush life med enbart Cronas delikata utsmyckningar, och gjorde all heder av Carmen McRaes tolkning av Thelonious Monks Well, you needn´t (vilken festlig text!) och även den inte minst harmoniskt utmanande En gång i Stockholm. En komposition som man befarade hade med Monica Zetterlund fått sin slutgiltiga version.

Peter "byggde broar" kring Vivian med sensibelt bomullsmjukt Jack Sheldon-utspel i den vackra Time for love som i Freddie Hubbardsk briljans i slitstarka Night in Tunisia.

Själv blev vi i alla imponerade av Peters härligt osökta Mel Torméinspiration i dennes mindre kända Take a letter Miss Jones. Vilken jazzestradör!"

Christer Nilsson - OJ

Läs hela

Gefle Dagblad Oktober 2011

Konsert
Vivian Buczek och Peter Asplund med Claes Crona Trio

SÅ SKALL JAZZ LÅTA!

"Det har varit mycket kvinnlig jazzsång hos Gävle JazzClub under hösten. Dessutom mycket bra sådan och än mer blev det när Malmötjejen Vivian Buczek intog scenen. Charmigt och okonstlat visade hon upp sig med en hypergenuin jazzrepertoar som vittnade om ett rejält jazzkunnande."

Göran Olson - Gefle Dagblad

Läs hela